Dwarsfluit

Focus, concentratie, mond in de juiste stand, diep ademhalen en dan … een wondermooie klank! Bij de blaasinstrumenten gaat de lucht via het mondstuk of via een riet door het instrument.

In een heel uiteenlopende familie van hout- en koperblazers vind je zeker een instrument dat bij je past. De meeste blazers kunnen zowel in onze klassieke afdeling als in jazzpoprock.

Over dit instrument

DWARSFLUIT
De klank van de fluit, schijnt een magische kracht in zich te herbergen.
Als één van de oudste muziekinstrumenten wordt ze dikwijls geassocieerd met goden, mythologische figuren, herders en nimfen.
Ook vinden we ze terug in de handen van herders en jagers en maakte ze deel uit van het leven van het volk.
Met haar zoete en harmonische klank vertelt ze over het kabbelen van een beekje, het ruisen van de wind, de zang van een vogel, ontroerd en verleidt ze en vertelt ze het verhaal van de menselijke ziel.
De eigenlijke betekenis van het woord fluit is allereerst “adem”.
En via die adem komt klank tot leven.
De luchtstroom richten en beheersen is dan ook de kunst van het fluitspel.
De moderne dwarsfluit behoort tot de familie van de houtblazers.
Van hoog naar laag zijn dit alle instrumenten die tot deze familie behoren en die bespeeld worden in onze academie : De piccolo, de concertfluit, de altfluit, de basfluit en de contrabasfluit.
De dwarsfluit is ook een zeer veelzijdig instrument.
Je kan er muziek uit alle tijden en stijlen op spelen.
Van etnische muziek, folk, klassieke muziek tot jazz en lichte muziek.
Ook wordt de fluit gebruikt in allerlei mogelijke combinaties met andere instrumenten.
In onze academie wordt veel nadruk gelegd op de vreugde van het samen musiceren.
Onze fluitklassen zijn dan ook een broedplaats van artistieke ideeën en projecten.
“I long ago observed that the real beauty of the sound comes
from the generosity of the heart”
(Citaat M. Moyse, “papa “van de franse fluitschool)

PICCOLO
De heldere klank van de piccolo kan zowel een heel orkest overstijgen als er een bijzondere heldere klank toevoegen. Verdi en Rossini bv wisten dit al heel goed. De piccolo maakt je wakker! Tegelijk kan dit schattige fluitje ook heel liefdevolle warme klanken produceren. Er is een enorm uitgebreid repertoire van de 18e eeuw tot nu, zowel voor piccolo en piano als in samenspelgroepen. Je hebt piccolo’s van metaal of van hout De piccolo gebruikti dezelfde grepen als de dwarsfluit, maar klinkt dan een octaaf hoger. Er zijn ook piccolo's in D♭, die met name in militaire muziek gebruikt werden.
Het bespelen van de piccolo is een vak apart en kent dan ook beroemde specialisten zoals onze eigen Peter Verhoyen (youtube)

ALTFLUIT
De warme, zwoele en mystieke klank van de altfluit betovert je meteen. Je hoort de altfluit heel vaak in film-muziek zoals Game of Thrones, James Bond, Lord of the Rings.... . Ook in jazz en popmuziek komt de altfluit vaker aan bod dan je zou denken. Bud Shank speelde een altfluitsolo op California Dreamin' (1965) van The Mamas and the Papas. In dwarsfluit-ensembles hoor je de altfluit heel vaak, samen met de basfluit.
De altfluit zoals we die nu kennen is -net zoals de dwarsfluit- ontworpen door Theobald Böhm in de 19e eeuw. Vanwege haar lengte wordt ze soms gebouwd met een gebogen kopstuk. Böhm was heel trots op de altfluit, hij arrangeerde er verschillende liederen van Schubert voor. In klassieke muziek kan je de altfluit vergelijken met de warmte van de altviool.
In het orkest wordt de altfluit gebruikt wordt in bv Daphnis et Chloé van Maurice Ravel, Le Sacre du printemps van Igor Stravinsky en The Planets van Gustav Holst. Ook veel hedendaagse componisten voelen zich aangesproken door de klankkleur van het instrument - wat leidt tot een groeiend repertoire-aanbod voor de altfluit in de kamermuziek en als solo-instrument, zie bijvoorbeeld Kamermuziek II van Aulis Sallinen en Couleurs du vent van Kaija Saariaho.
Nieuwsgierig? Kom de altfluit eens uitproberen in onze academie!

BASFLUIT
Dit prachtige, geheimzinnig klinkende instrument hoor je aan het begin van “Jungle book” en ook bij de filmmuziek van Jungle Book en Star Wars
De Basfluit klinkt een octaaf lager dan de gewone dwarsfluit.
De basfluit Maakt de fluiten-famile compleet en is dan ook een belangrijke hoeksteen van een fluiten-ensemble.Vanwege de lengte van de buis (ongeveer 146 cm) heeft een basfluit, evenals sommige altfluiten, een gebogen kopstuk, anders zou deze onbespeelbaar zijn. Onze academie beschikt over enkele basfluiten: kom gerust eens langs om ermee kennis te maken!

Als je start met een instrument, dan begin je in de tweede graad met een uur instrumentles en twee uur muziekpraktijk. Voor muziekpraktijk bieden we lessen aan in verschillende vestigingsplaatsen en we hebben aparte groepen voor jongeren 8-11, 12-15 en volwassenen. Meer info via 'trajecten' onder tweede graad.

Heb je al ervaring met een ander instrument of een muzikale achtergrond? Dan kan je contact opnemen met een van onze secretariaten om de mogelijkheden te bespreken. Wij helpen je graag verder om jouw muzikale talenten verder te ontwikkelen.

Meer info?
Loop je warm voor deze opleiding? Vul dan het formulier in. Zo kunnen we je contacteren van zodra de inschrijvingen terug starten voor volgend schooljaar! Meer informatie over het inschrijvingsgeld vind je op de inschrijvingspagina. Tot snel!
©2024 Academie Wijnegem - Schilde - Zoersel